Pálffy a spol. pripravili Zvolenu prvú prehru v riadnom čase

05.11.2012 Celý región

Žilina 4. novembra (TASR, Teraz.sk) - Líder tabuľky hokejovej Tipsport extraligy Zvolen prehral prvýkrát v sezóne v riadnom čase.

Na ľade Skalice neuspel v 18. kole v gólovej prestrelke 6:7. Na triumfe domácich sa piatimi bodmi za dva góly a tri asistencie výrazne podieľal Žigmund Pálffy.

Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina sa postarali o jedno z prekvapení 18. kola. Posledný tím tabuľky zdolal doma favorizované Košice 2:0 vďaka gólom Vargu a Krajčiho z prvej polovice duelu. Gólman Žilinčanov Laco neinkasoval ani raz a tak si domáci pripísali na svoje konto cenný skalp.

MHC Mountfield ťahá negatívnu sériu prehier, ktorá sa po zápase s Popradom (1:4) natiahla už na číslo osem.

MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly: 3. Varga, 25. Krajči. Rozhodovali: Kubuš - R. Gavalier, Rovenský
vylúčení: 5:3
presilovky: 0:0
oslabenia: 1:0
1168 divákov

MsHK DOXXbet Žilina: Laco - Rúfus, Sekáč, Brcko, Niník, Dlouhý, Leško, Staňo - Drevenák, Škoda, Lažo - Važan, Troliga, Krajči - Kokavec, Ďuriš, Varga - Drábek, Valášek, Sýkora
HC Košice: Hylák - Šeda, M. Novák, Macejko, Deyl, Takáč, Chovan - Jenčík, Slovák, Spilar - Jokeľ, Marcinko, Novotný - Pašek, Mlynarovič, Haščák - Richard Huna, Róbert Huna, Svitana

Poslední Žilinčania sa pustili do favorizovaného súpera bez rešpektu. Po nedorozumení Košičanov v útočnom pásme vyviezol puk Kokavec, priťukol ho Tiborovi Vargovi a ten spomedzi kruhov prestrelil Hyláka. Hneď na to mohli vlci zvýšiť vedenie pri vylúčení Marcinka, ale východniari sa vo štvorici ubránili. V polovici dejstva nedokázal nečakanú prihrávku Sýkoru usmerniť zblízka medzi tri žrde Drábek. Hostia si výraznejší tlak vypracovali až počas následnej presilovej hry, Róbert Huna však v najväčšej šanci neuspel. V 19. minúte sa zasa nepresadil Jenčík, ktorý ani na dvakrát nenašiel recept na Mareka Laca. Oceliari pokračovali v nastolenom trende aj na začiatku prostrednej časti hry. Haščák sa predral až do útočného pásma, ale švihom minul bránu. Žilinčania potom hrali viac ako minútu v oslabení o dvoch hráčov. Paradoxne, po návrate prvého vylúčeného unikol popri pravom mantineli Važan a jeho nezištnú prihrávku už nemal Krajči problém zasunúť do siete. Košičania sa v ďalšom priebehu trápili a len ťažko sa presadzovali cez defenzívu domácich. Ojedinelú možnosť nevyužil v 38. minúte po bratskej spolupráci spomedzi kruhov Róbert Huna. Tretia tretina sa už niesla v znamení očakávanej snahy hostí niečo s výsledkom urobiť. V prvej desaťminútovke však bol ich tlak len platonický, jeden z mála dobrých pokusov nepremenil Jenčík. Východniari roztočili kolotoč pred Lacom až záverečných šiestich minútach. Recept na skvelého žilinského brankára postupne nenašli Svitana, Marcel Haščák a následne v skrumáži ani nikto z elitnej formácie. Marek Laco si napokon udržal čisté konto a Žilinčania si po sérii prehier pripísali dôležité tri body.

Ladislav Spišiak, tréner Žiliny: "Základom nášho úspechu bol výkon Mareka Laca. Vedeli sme, že Košice majú rýchlych hráčov. Zamerali sme sa preto na obranu stredného pásma, bližšie sme pristupovali k hráčom. Som šťastný, že sme konečne získali tri body.“
Radim Rulík, tréner Košíc: "Dnes sme si vypracovali mnoho šancí, ale nedokázali sme ich premeniť. Bez gólu sa nedá pomýšľať na lepší výsledok. Bojovali sme s defenzívou domácich, preraziť sa nám ju však nepodarilo."

HK 36 Skalica - HKM Zvolen 7:6 (5:3, 2:3, 0:0)
Góly: 1. a 8. Kudrna, 7. a 39. Pálffy, 14. Ďatelinka, 20. a 27. Preisinger - 8. M. Jurík, 11. a 22. Zuzin, 17. Škvaridlo, 23. Puliš, 36. Brabenec
Rozhodovali: Jonák - Holienka, Valach
vylúčení: 2:4
presilovky: 1:3
oslabenia: 0:0
2081 divákov.

HK 36 Skalica: Trenčan - Vyrúbalík, Ďatelinka, Jankovič, Kozák, Barák, Trška, Srnec - Pálffy, Školiak, Preisinger - Bartánus, Stieler, Kudrna - Kutálek, Holovič, Jurík - Bezúch, Klejna
HKM Zvolen: Šimko - Juraško, Hraško, Ťavoda, Mucha, Pokovič, Výborný, Pichnarčík, Šiška - Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Chovan - Puliš, M. Jurík, Síkela - Méry, Huňady, Ďaloga.

Skaličania na svojom ľade privítali lídra extraligovej tabulky a hneď v 1. minúte hostí prekvapil Kudrna - 1:0. V naledujúcich minútach domáci dobre korčuľovali, prevzali iniciatívu a prišli aj goly z hokejky Pálffyho a znovu Kudrnu. Vzápätí sa presadil hosťujúci Jurík, ktorý pohotovou strelou znížil na 3:1. Potom prišla presilovka hostí a Zuzin po peknej kombinácii vrátil hostí do zápasu - 3:2. Gólostroj pokračoval aj v dalších minútach a po presných zásahoch Ďatelinku a Preisingera a na strane hostí Škvaridla na konci tretiny na tabuli svietilo 5:3. Začiatok 2. tretiny vyšiel lepšie hosťom, ktorí hneď v jej úvode znížili zásluhou Zuzina a vzápätí pohotovou strelou vyrovnal Puliš. Potom však prišla šanca domácich v podobe presilovej hry 5:3 a Preisinger ich znovu poslal do vedenia. V nasledujúcich minútach sa hral rýchly a dramatický hokej, bojovalo sa o každý puk. Zvolenčanom vyšla akcia a vyrovnali, ale v poslednej minúte prišla opäť chvíľa Pálffyho, ktorý využil zaváhanie zvolenskej obrany, dostal sa sám pred brankára a rutinérsky ho prekonal. Záverečná tretina pokračovala vo svižnom tempe. Pálffy predviedol únik, ale gól z toho nebol, vzápätí Brabenec spálil vyloženú gólovú šancu. Pribúdalo nervov a na ľade sa iskrilo. Domáci dôslednou obranou eliminovali útočnú silu Zvolenčanov, a tak v stretnutí plnom gólov nakoniec zaslúžene zvíťazili.

Peter Oremus, tréner Skalice: "Víťazstvo nás teší, Zvolen má veľmi kvalitné mužstvo. Hra bola určite pre divákov pekná, padalo veľa gólov. Zápas bol na začiatku trochu divoký. Proti takému kvalitnému mužstvu, ako je Zvolen, víťazstvo poteší."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Odohrali sme pár kvalitných zápasov, no tento sme ako tím pokazili. Bola to "hurá-hra" a divočina. V prvej tretine chaotický hokej a Skalica využila naše zaváhanie. V závere sme tam prepálili niekoľko šancí. Skalica zaslúžene zvíťazila, mala väčšiu túžbu streliť gól."

HC'05 B. Bystrica - Dukla Trenčín 4:2 (3:0, 1:2, 0:0)
Góly: 7. Ján Sýkora, 8. Hegyi, 14. Heizer, 21. Ketner - 21. Sojčík, 40. Tybor
Rozhodcovia D. Konc - Kacej, Návratej
vylúčení 6:4
presilovky 1:0
oslabenia 0:0
zmeny: 8. Kristín za Škrečka (Trenčín)
1540 divákov.

HC'05 B. Bystrica: Dzubina - Ketner, Grman, Kubka, Bambúch, Novajovský, Styk, Predajnianský - Lamper, Hudec, Lunter - Jankovič, Heizer, Ján Sýkora - Petro, Češík, Nemček - Hegyi, Zigo, Marcinek
Dukla Trenčín: Škrečko - Biro, Lintner, Koma, Imrich, Bokroš, Vizváry - Gašparovič, Marosz, Pardavý - Tybor, Lelkeš, Sojčík - Jakubek, T. Klíma, Šišovský - Mravík, Broska, Adamec

Domáci si perfektne rozohrali zápas, po prvej tretine zaťažili konto súpera tromi gólmi a keď v 21. min v presilovke pridal ľahkou strelou od modrej Ketner štvrtý, zdalo sa, že bez väčších problémov zvíťazia, Výrazne si však priebeh skomplikovali v závere druhej tretiny, keď 21 sekúnd pred sirénou Tybor odrazený puk namieril do siete a vykresal tak trenčiansku nádej. Domáci zvládli prvú tretinu excelentne. V 7. min sa Ján Sýkora presadil cez Lintnera po nahrávke od Jankoviča, o 36 sekúnd neskôr Hegyi trafil horný roh popri lapačke Škrečka a vyhnal ho z bránky. Ani náhradníkovi Kristínovi sa príliš nedarilo, za tretí gól v 14. min v podaní Heizera, keď akciu vypracoval priebojný Ján Sýkora, nemohol, no za štvrtý už áno, aj keď mal zakrytý výhľad. Trenčania pôsobili na ľade unaveným dojmom, boli pomalší, menej dôrazný a oveľa ťažšie si vypracovávali príležitosti. Trestuhodne premárnili aj 102-sekundovú presilovku o dvoch hráčov v závere druhej tretiny, no napriek tomu do šatne pred treťou odkorčuľovali s lichotivým skóre a s nádejou na zvrat. Schladiť ich mohol v 41. min Lamper, keby pred odkrytou bránkou trafil puk. V 44. min zabránila kontaktnému gólu len horná žŕdka Bira v presilovke po strele od modrej, Trenčanom nepomohla ani ďalšia hra v početnej prevahe a nič pozoruhodné na pozorne brániacich 'baranov' až do konca nevymysleli, možno okrem márnych pokusu Tybora i Gašparoviča prekonať Dzubinu. Nazmar vyšla aj 40-sekundová power play hostí.

Vladimír Országh, kouč B. Bystrice: "Veľmi dobre sme začali, pokračovali vo výkone z Piešťan. Celú prvú tretinu sme dominovali, v druhej sme mali hluché momenty, umožnili súperovi vrátiť sa do zápasu. V krízových momentoch nás podržal aj brankár Dzubina, záver sme zvládli hlavne takticky, ubránili sme sa aj v presilovkách, víťazstvo sme si zaslúžili."

Róbert Kaláber, tréner Trenčína: "Nezachytili sme úvod zápasu, vyrobili tri individuálne chyby, jednu v obrannom pásme, dve v strednom. Súper bol efektívny, vždy nás potrestal, viedol už o štyri góly, a to sa ťažko hrá. Chlapci sa snažili, bojovali, no viac už zápas nestihli zdramatizovať."

Radomír Heizer (B. Bystrica), strelec svojho 10. gólu v sezóne: "Strelecká chuť je stále, Jano Sýkora mi to ideálne nahral a do prázdnej bránky mi už nič iné nezostávalo, len dať gól. Stačila však menšia nepozornosť, súper znížil a dostali sme sa do neistoty. Našťastie, konečne sa nám podarilo v prvej tretine streliť viac ako dva góly, vyhrala nám v podstate zápas. Ku koncu sme nemali obavy, ustrážili sme si náskok. Bol to v podstate šesťbodový zápas a sme radi, že pred prestávkou sme dvakrát vyhrali."

Branislav Jankovič, útočník B. Bystrice: "Dúfam, že nás päť bodov z dvoch zápasov nakopne a budeme vyhrávať oveľa častejšie. Som rád, že sme niečo vymysleli aj na Lintnera, nahral som Janovi, on je skvelý strelec, šancu premenil Viedli sme vysoko, no hlúpy gól nás rozhodil. O niekoľko minút sme sa skonsolidovali a víťazstvo si ustrážili."

MHC Mountfield Martin - HK Poprad 1:4 (1:3, 0:0, 0:1)
Góly: 11. Petruška - 4. Sabolič, 13. Paločko, 14. Tomas, 43. Rapáč
Rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík
vylúčení: 7:8, navyše: Pentikäinen (Poprad) 10 minút za zhodenie rukavíc,
presilovky: 1:2
oslabenia: 0:0
1500 divákov

MHC Mountfield: Šúrek - Novotný, Beňa, Pukalovič, Tupý, Aleksejev, Perniš, Zukal, Danko - Markovič, Beran, Petruška - Vartovník, Hollý, Mikušovič - Murček, Horský, Fadrný - Kentoš, Dírer, Korytko
HK Poprad: Nikkilä - Šterbák, Špelda, Kovačevič, Kramár, Pentikainen, Kurali - Vandas, Balán, Hvila - Buc, Koskinen, Tomas - Sabolič, Rapáč, Takáč - Paločko, Gríger, Homa

Súboj ôsmeho s deviatym v tabuľke našiel v úvodnej tretine v lepšej forme skúsených hokejistov spod Tatier. Ujali sa vedenia už vo 4. minúte, keď presilovku 5:3 využil umiestnenou strelou Sabolič. Domáci sa potom snažili, bojovali a v 11. minúte sa im podarilo vyrovnať, keď bol v presilovke úspešný najlepší strelec Martina Petruška. Potom však akoby zabudli brániť a hostia sa v rozpätí 67 sekúnd presadili dvakrát. Najprv to bol v 13. minúte Paločko po ideálnej prihrávke Grígera a potom pri hre 5:4 Tomas. Domáci mali potom niekoľko šancí, ale nájazd Markoviča v 19. minúte zneškodnil Nikillä a brankár hostí si poradil na začiatku druhej tretiny aj so strelami Berana, Tupého a Petrušku. Martin bol v druhej tretine lepší, ale strelecky sa nedokázal presadiť. Nedáš-dostaneš takmer vyšlo v 39. minúte, ale Sabolič sám pred bránkou stroskotal na Šúrekovi. V 43. minúte sa však hostia predsa len tešili. Gól Rapáča uznal rozhodca Müllner až po porade s videorozhodcom. Martin sa nevzdával, bojoval až do konca, ale nenašiel recept na výborného gólmana Popradu. Víťazstvo hostí bolo zaslúžené. Domáci si zaknihovali už ôsmu prehru za sebou a ak v reprezentačnej prestávke neposilnia mužstvo, bude to s nimi v ďalšom priebehu extraligy zlé.

Róbert Pukalovič, tréner MHC: "Dnes sme vypili kalich horkosti až do dna. Hráom sa nedá uprieť snaha, bojovali, ale na lepší výsledok to nestačilo. Po ťažkom stretnutí vo Zvolene sme fyzicky nestíhali. Hráči chcú, ale viacerí už mentálne na viac nemajú. Počas reprezentačnej prestávky musíme v rámci možností doplniť káder a zbaviť sa psychického tlaku, najmä na domácom ľade."

Jozef Škrak, tréner Popradu: "Mali sme dobrý vstup do zápasu. O konečnom výsledku rozhodla práve prvá tretina, po ktorej sme viedli 3:1 po pekných kombináciách a presnom zakončení. V druhej tretine nás dostali domáci pod tlak, najmä vďaka presilovkám. Dokázali sme ich ustáť. To bol odrazový mostík k víťazstvu. Poslednú tretinu sme takticky zvládli. Musím vyzdvihnúť tímový výkon a najmä brankára Nikkilu.

HK Nitra - ŠHK 37 Piešťany 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 54. Peško
Rozhodovali: Lokšík - Brath, Tvrdoň
vylúčení: 4:7
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
3129 divákov

HK Nitra: Valent - Nádašdi, König, Vosátko, Ordzovenský, Trefný, Rais, Árvay - Kováčik, Chrenko, Segľa - Tománek, Stümpel, Jokila - Mašlonka, Podstavek, Hamrák, Podstavek - Pupák, Kmeč, Kadura
ŠHK 37 Piešťany: Tomek - Urban, Brňák, Drgoň, Filip, Grman, Kolník, Hruška, Bučka - Stupka, Mertel, Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Otčenáš, Nemec, Saliji

Nitra si od začiatku zápasu vytvárala enormný tlak, ktorému sa hostia z Piešťan bránili za cenu vylúčení, ale i vďaka dobrým zákrokom brankára Tomeka. Skóre mohli otvoriť König, Hamrák i Chrenko, no po prvej siréne svietil na "kocke" stav 0:0.
V úvode druhej tretiny sa domáci Chrenko jemu vlastným spôsobom zbavil obrancu, no jeho strelu švihom chytil Tomek do lapačky. V 7. minúte druhej časti hry trafil Haring domáceho Vosátka hokejkou do tváre a dlhšiu dobu sa nehralo. Rozhodcovia najskôr odmietali protesty Nitranov, no potom zmenili rozhodnutie a piešťanskému krídelníkovi udelili dva nižšie tresty za hru vysokou hokejkou. Aj naďalej sa hralo za veľkého tlaku Nitry s ojedinelými protiútokmi hostí, no bezgólové skóre sa nezmenilo.
Aj v tretej tretine mali režisérsku taktovku v rukách opäť domáci hráči, no keď Jokila a Tománek dobré príležitosti nevyužili, ku slovu sa dostali hostia a v 54. minúte Ručkay posunul puk Peškovi, ktorý poslal hostí do vedenia. A keď 90 sekúnd pred koncom tretej tretiny netrafil Tománek prázdnu bránu hostí, tí sa napokon tešili z víťazstva.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Na šance sa nehrá, ale ďakujem chlapcom za nasadenie, dali do toho všetko. Hosťom vyšiel protiútok, navyše im výborne zachytal brankár."

Milan Klement, tréner Piešťan: "Boli sme pod veľkým tlakom, ale ustáli sme to. Jedna premenená šanca znamenala naše víťazstvo. Nitra hrala a my sme vyhrali."
 
1.Zvolen19  15  
  1  
   2  
  1  
82:49  49
2.Piešťany1910153 57:4437
3.Nitra2010226 71:5336
4.Košice1910216 72:4435
5.Skalica209119 68:7630
6.Ban. Bystrica2073010 53:6327
7.Poprad187209 58:5025
8.Trenčín196319 61:5925
9.MHC Mountfield2062111 44:6423
10.Žilina1950410 44:6319
 
 

Vyberte región